WorldTour

Philippe Gilbert keert terug naar Lotto Soudal

19/08/2019

Lotto Soudal is verheugd om aan te kondigen dat Philippe Gilbert vanaf volgend seizoen het team zal versterken. De 37-jarige Belg, momenteel nog aan de slag bij Deceuninck – Quick Step, tekende een overeenkomst van drie jaar. Zo keert Gilbert terug naar de ploeg waarmee hij zijn eerste grote successen boekte, zoals Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije, de Amstel Gold Race en de openingsetappe van de Tour de France (2011). De wereldkampioen van 2012 beargumenteert de keuze voor Lotto Soudal en kijkt ernaar uit om aan een tweede hoofdstuk bij het team te beginnen.

Philippe Gilbert: “Ik wilde sowieso nog koersen. Toen ik wist dat ik bij mijn huidige ploeg slechts voor één jaar kon bijtekenen, was het voor mij duidelijk dat ik wilde veranderen. De interesse en het project van Lotto Soudal was het duidelijkst. Ik ken uiteraard het huis, veel renners en stafleden zijn mij niet onbekend, ik ken de spirit en zal opnieuw deel uitmaken van een Belgisch project.”

“Ik ben heel blij dat we vrij snel een akkoord gevonden hebben. John Lelangue ken ik van mijn periode bij BMC als iemand die organisatie en discipline hoog in het vaandel draagt en met Marc Sergeant als sportief manager heb ik mijn eerste grote successen geboekt. Mijn doelstellingen liggen in eerste instantie bij de eendagskoersen en de grote klassiekers. Lotto Soudal wordt sterker en sterker, we moeten proberen vechten tegen de absolute topploegen, niet door op voorhand grote ambities uit te spreken maar door resultaten te behalen.”

“Ik heb de voorbije jaren de ploeg van buitenaf bekeken en ik denk dat ze misschien een gebrek hadden aan een leidersfiguur in die koersen. Ik wil de ploeg proberen naar een hoger niveau te tillen, door zelf te presteren, maar ook door de andere renners beter te maken. Het doet me evenzeer plezier als zij zich belangrijk kunnen tonen of kunnen winnen. Een aantal jongens ken ik van bij de nationale ploeg, anderen zoals Wellens en Ewan wonen in de buurt, Maxime Monfort en ik zijn generatiegenoten en tegen anderen koers ik al ettelijke jaren.”

“Discipline en plezier zijn de sleutelfactoren om zo lang profwielrenner te blijven. Ik vertrek nog steeds op hetzelfde uur op training, ik doe wat ik moet doen, sla geen trainingen over,… Dat en een sterk lichaam helpen om op hoog niveau actief te blijven. In de BinckBank Tour, de Vuelta, het wereldkampioenschap en de Ronde van Lombardije wil ik mijn periode bij Deceuninck – Quick Step zo goed mogelijk afsluiten, liefst met nog een overwinning.”

Sportief manager Marc Sergeant is uiteraard tevreden met de komst van Philippe Gilbert. Volgens Sergeant is er voor Gilbert een dubbele rol weggelegd bij Lotto Soudal. Enerzijds zijn uitgebreide ervaring meegeven aan de ploegmaats, anderzijds zelf mooie resultaten behalen voor de ploeg.

Sportief manager Marc Sergeant: “We kennen Philippe uiteraard uit zijn eerste periode bij de ploeg. Ik was toen zowat jaarlijks vragende partij voor een overstap naar de Lotto-ploeg. Hij heeft bij ons de basis gelegd van de renner die hij geworden is, een verdienste die vooral hem toe komt. Daarna heeft hij zijn carrière en palmares verder uitgebouwd. In het eerste deel van zijn loopbaan heeft hij vooral gefocust op de Waalse klassiekers, maar als je ziet dat hij daarna ook de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix aan zijn palmares toegevoegd heeft… Chapeau! Als voorbeeld naar anderen kan dat tellen en velen zullen ongetwijfeld bewondering voor hem hebben.”

“Hij heeft ondertussen zoveel ervaring, op één na alle monumenten gewonnen en die kennis kan hij doorgeven aan de huidige ploeg, die hongerig is naar nieuw succes. Zijn leeftijd is een relatief begrip, je bent zo oud of fit als je je voelt. Hij heeft nog steeds een grote bewijsdrang en is een doorzetter, dat is zijn geheim. Qua programma is het altijd een renner geweest die van februari tot oktober actief was. Bepaalde Vlaamse en Waalse klassiekers zijn perfect combineerbaar, om zelf een bepalende rol te spelen of om zijn ervaring door te geven en de ploeg sterker te maken.”

John Lelangue, algemeen manager bij Lotto Soudal, haalt verschillende redenen aan waarom Philippe Gilbert een belangrijke versterking betekent voor de ploeg.

Algemeen manager John Lelangue: “Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom Philippe Gilbert een belangrijke transfer is voor ons. Ten eerste is hij een heel complete leider, door zijn palmares, door de evolutie die hij gemaakt heeft gedurende zijn carrière en door zijn persoonlijkheid. Daarom wilden we hem er heel graag bij om het DNA van de ploeg in de eendagswedstrijden duidelijker in de verf te zetten. Van alle actieve renners heeft hij het grootste palmares op vlak van eendagswedstrijden; hij weet wat er nodig is om te winnen.”

“Ik heb met Philippe gewerkt bij BMC en hem daar leren kennen als een charismatische maar menselijke leider van de groep en motivator voor de jongeren. Jammer genoeg kan hij zijn uitgebreide ervaring niet meer doorgeven aan Bjorg, maar andere renners kunnen heel veel leren van Philippe. Hij geeft heel veel raad aan zijn ploegmaats en probeert hen op sleeptouw te nemen. En zijn offensieve ingesteldheid is uiteraard ook een belangrijke factor.”

“Iedereen weet dat we ons verder willen profileren in de eendagswedstrijden en de etappes tijdens de rittenkoersen, en Philippe heeft al veelvuldig getoond dat hij daarin heel vaak scoort. Na zijn val in de Tour van vorig jaar heeft hij enorm hard gewerkt om opnieuw op het hoogste niveau terecht te komen, met zijn overwinning in Roubaix als beloning. Wij willen streven naar podiumplaatsen en overwinningen, daar gaat het om, al de rest is van geen tel. Daarom moeten we een ploeg bouwen die daaraan kan voldoen. En Philippe kan daar een belangrijke factor in zijn.”

Philippe Gilbert

Nationaliteit : Belg
Geboortedatum : 05/07/1982 – Verviers
Woonplaats: Monaco
Werd prof in 2003 bij La Française des Jeux
1m79 – 69 kg


75 profoverwinningen

Wereldkampioen wegwielrennen - Valkenburg 2012

Paris-Roubaix (2019)
Ronde van Vlaanderen (2017)
Luik-Bastenaken-Luik (2011)
2x Ronde van Lombardije (2009, 2010)
4x Amstel Gold Race (2010, 2011, 2014, 2017)

3x ritzege Giro d’Italia
1x ritzege Tour de France
5x ritzege Vuelta a España

2x Belgisch kampioen wegwielrennen
1x Belgisch kampioen tijdrijden

Waalse Pijl (2011), Brabantse Pijl (2011, 2014), Omloop Het Nieuwsblad (2006, 2008), Clásica San Sebastián (2011), Parijs-Tours (2008, 2009), ...

Partners

X