WorldTour

Sportdirecteur Bart Leysen over de Giro-selectie

07/05/2019

Op zaterdag 11 mei wordt de 102de Giro d’Italia op gang geschoten met een individuele tijdrit in Bologna. Lotto Soudal verschijnt aan de start met Victor Campenaerts, Caleb Ewan, Jasper De Buyst, Thomas De Gendt, Adam Hansen, Roger Kluge, Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert. Sportdirecteur Bart Leysen geeft tekst en uitleg bij het parcours en de Lotto Soudal-selectie.

Bart Leysen: “De Ronde van Italië gaat van start met een opdracht tegen de klok waarbij de renners aan het eind meteen een pittige helling moeten bedwingen. De mannen met klassementsambities zullen daar al vol aan de bak moeten. De kans is reëel dat een kandidaat voor de eindzege de eerste roze trui pakt. De Giro kan eigenlijk opgesplitst worden in twee grote delen. In de eerste anderhalve week zijn er heel wat lange ritten gepland en worden sprintetappes afgewisseld met enkele heuveletappes.”

“Vanaf dag dertien moeten de klassementsrenners kleur bekennen. Onder meer etappe zestien, met aankomst in Ponte di Legno, wordt met beklimmingen als de Passo Gavia en de gevreesde Mortirolo cruciaal voor het eindklassement. In de achttiende etappe krijgen de sprinters nog een laatste kans en tijdens de volgende twee dagen wordt het klassement met opnieuw twee loodzware bergritten wellicht in een definitieve plooi gelegd . De 102de editie van de Giro eindigt met een individuele tijdrit in Verona, die volgens mij niet veel verschuivingen meer zal teweegbrengen in het algemeen klassement.”

“Met Caleb Ewan (24) hebben we een topsprinter in onze rangen. In de eerste anderhalve week zie ik zeker zes kansen op een massasprint. Elke rit waarin Caleb Ewan kan sprinten voor de overwinning moeten we benutten. De eerste etappe in lijn wordt met enkele hellingen onderweg al meteen een zware opdracht. De Australiër heeft echter al meermaals bewezen goed uit de voeten te kunnen op heuvelachtig terrein dus zullen we alles in het werk stellen om het tot een sprint te laten komen.”

“Na een zware valpartij in Parijs-Nice maakte Jasper De Buyst (25) zijn wederoptreden in de Ronde van Turkije. Jasper zal tijdens de sprintetappes de rol van lead-out op zich nemen, niet enkel tijdens de Giro maar ook in het vervolg van het seizoen. Roger Kluge (33) zal uitgespeeld worden als de gids van Ewan. In tegenstelling tot de Tour de France zijn de finales van sprintetappes in de Giro met onder meer wegversmallingen en haakse bochten meestal vrij technisch. Zowel Roger als Jasper weten bijzonder goed wanneer het tijd is om op te schuiven en kunnen Ewan in een perfecte positie afzetten. Ook Tosh Van der Sande (28) is net zoals De Buyst en Kluge een renner die tijdens de sprintvoorbereiding het juiste moment aanvoelt. Daarnaast ligt een technische finale hem uitstekend en ook bergop kan Tosh meer dan zijn mannetje staan. Dat zijn capaciteiten die goed van pas komen tijdens wedstrijden in Italië. Stel dat Jasper De Buyst pech zou hebben in de slotfase van de rit, dan is Tosh de geschikte man om de taak als lead-out over te nemen.”

Victor Campenaerts (27) richt zijn pijlen in de eerste plaats op de drie individuele tijdritten. De laatste opdracht tegen de klok sluit waarschijnlijk het best aan op zijn capaciteiten, maar ook tijdens de eerste twee zal de Europese tijdritkampioen er alles aan doen om zo dicht mogelijk te eindigen. Campenaerts krijgt uiteraard de vrijheid om zich te focussen op de tijdritten, maar met zijn kwaliteiten kan hij - voornamelijk tijdens de eerste week – ook een belangrijke rol spelen in het naar voor loodsen van de sprinttrein vooraleer de echte sprintvoorbereiding begint.”

“Met de Giro begint Thomas De Gendt (32) aan zijn eerste van drie Grote Rondes dit seizoen. Thomas zal indien nodig wel zijn deel van het werk doen in dienst van Caleb Ewan, maar hij krijgt uiteraard ook een vrije rol tijdens de overgangsetappes of eventueel de ritten in het hooggebergte. De meeste punten voor de bergtrui zijn te verdienen tijdens de laatste week maar Thomas heeft vooral ook de kwaliteiten om voor een ritzege te gaan.”

“Gedurende de eerste week kan Jelle Vanendert (34) worden ingeschakeld om het werk van de rest van de sprinttrein te verlichten. Tijdens de lastigere etappes krijgt hij een vrije rol. Voor Adam Hansen (die 38 wordt op 11 mei) wordt het zijn 28ste deelname aan een Grote Ronde. Adam is multi-inzetbaar en kan bijvoorbeeld samen met Jelle Vanendert zijn ding doen vooraleer het echte sprintgeweld losbarst. Met zijn jarenlange ervaring kan de Australiër tijdens de hectische sprintetappes voor de nodige rust zorgen. Ook weet hij perfect de vroege vlucht onder controle te houden.”

“Onze Giro-selectie bouwde al serieus wat ervaring op in Grote Rondes en is in de breedte heel sterk. Met één ritoverwinning aan het eind ben ik een tevreden man, maar we moeten de lat hoger durven te leggen.”

Elke rit waarin Caleb Ewan kan sprinten voor de overwinning moeten we benutten.

Partners

X