WorldTour

Sportdirecteur Mario Aerts licht Vuelta-selectie toe

20/08/2019

Vanaf zaterdag 24 augustus zullen Sander Armée, Thomas De Gendt, Carl Fredrik Hagen, Tomasz Marczyński, Tosh Van der Sande, Brian van Goethem, Harm Vanhoucke en Jelle Wallays drie weken lang de kleuren van Lotto Soudal verdedigen in de Vuelta a España. Vorig jaar animeerde Lotto Soudal de Ronde van Spanje met talloze aanvalspogingen, die uiteindelijk ook werden beloond met ritwinst voor Jelle Wallays en de bergtrui voor Thomas De Gendt. Sportdirecteur Mario Aerts licht de Vuelta-selectie en de ambities van Lotto Soudal voor dit jaar toe.

 Mario Aerts: “Met deze vrijbuitersploeg is het doel opnieuw om via ontsnappingen proberen ritoverwinningen te sprokkelen, iets wat vier renners binnen onze selectie in het verleden al verwezenlijkt hebben. Voor Carl Fredrik Hagen wordt het zijn eerste Grote Ronde - die hij overigens zonder enige druk zal aanvatten – maar wedstrijden als de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné hebben aangetoond dat Carl niet snel kapot gaat. In dat opzicht krijgt Carl alle vrijheid om te zien hoe ver hij geraakt in het algemeen klassement.”

 “Het is niet steeds zo dat er, in vergelijking met andere Grote Rondes, in de Vuelta meer kansen liggen voor vluchters. De editie van 2017 – toen we vier ritten wonnen – was bijvoorbeeld een heel goede Vuelta voor vrijbuiters. Op papier zijn er dit jaar opnieuw genoeg mogelijkheden, maar veel hangt af van het deelnemersveld, het wedstrijdverloop, de overlevingskansen van de sprinters in de lastige etappes,… Wat de lastigheidsgraad van het parcours betreft, heeft de organisatie de lijn van de voorbije jaren doorgetrokken. Op de tweede rustdag zal het algemeen klassement al deels in zijn plooi liggen, zowel rit vijftien en zestien zijn relatief kort maar heel zwaar.”

 “Sander Armée wist in 2017 al een etappe te winnen. Hij verliest nooit heel veel tijd in de bergetappes en is ook het type renner dat beter wordt door veel te koersen. Hij kan in principe een mooi algemeen resultaat rijden, maar een gooi doen naar nieuw ritsucces primeert voor Sander. Thomas De Gendt betwist met de Vuelta zijn derde Grote Ronde van het seizoen. Thomas heeft na de Tour wat rust ingebouwd om daarna opnieuw te trainen richting de Ronde van Spanje, maar het wordt afwachten of hij al meteen in de eerste week de goede vorm te pakken heeft, of pas in de tweede of derde week onder stoom komt. Een renner als De Gendt hoeft geen introductie meer, als de benen goed zijn en als er zich opportuniteiten voordoen, zal hij die zeker met beide handen grijpen.”

 “Jelle Wallays groeit na heel wat pech in het begin van het seizoen opnieuw toe naar zijn beste niveau. Hij was al goed in de ZLM Tour en ging na de Ronde van Polen ook nog een week op hoogtestage. Als niet-sprinter of niet-klimmer is het nooit gemakkelijk om een etappe te winnen, maar toch zal Jelle er alles aan doen om zijn kunstje van vorig jaar te herhalen. Jelle is een afwerker en bouwt stapsgewijs aan een mooi palmares. Tomasz Marczyński zal volgens het beproefde recept van twee jaar geleden opnieuw mikken op ritsucces tijdens etappes waarin er heel wat hoogtemeters moeten worden overwonnen.”

 “Het parcours bevat enkele lastige finishes die – als ze uitdraaien op een sprint - Tosh Van der Sande goed moeten liggen, maar hij kan ook evengoed meegaan in een ontsnapping. Bij Carl Fredrik Hagen wordt het dus vooral uitkijken hoe lang hij kan aanklampen bergop, maar uiteraard kan Carl ook meegaan in een vroege vlucht als die kans zich voordoet. Toen Sander Armée twee jaar geleden met voorzichtige klassementsambities naar de Vuelta trok, wist hij uiteindelijk ook een rit te winnen.”

“Voor klimmerstypes als Harm Vanhoucke zijn er in deze periode van het seizoen niet heel veel ideale koersen meer, dat is ook de reden waarom Harm dit jaar debuteert in de Vuelta. Voor hem wordt het één grote ontdekkingstocht en leerschool. Mocht het vat na bijvoorbeeld tien dagen koers leeg zijn, kan hij gerust afstappen. Voor Brian van Goethem wordt de Vuelta ongetwijfeld een uitdaging, maar we namen Brian op in de selectie met een duidelijk doel voor ogen. Iedere renner wordt sterker van een Grote Ronde en we hopen dat Brian volgend voorjaar daar de vruchten kan van plukken. Brian heeft de voorbije maanden niet heel veel gekoerst en begint dus relatief fris aan de Vuelta. De ritten die Jelle Wallays heeft aangekruist, kunnen Brian bovendien ook goed liggen.”

Partners

X