WorldTour

Tiesj Benoot kijkt uit naar Grand Départ in Brussel

25/10/2018

Deze voormiddag is in Parijs de 106de Ronde van Frankrijk (6/07/2019 – 28/07/2019) voorgesteld. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste Tourzege van Eddy Merckx is de Grand Départ toegewezen aan Brussel.

De openingsrit, met start en finish in Brussel, is een sprintetappe. Daags nadien staat een ploegentijdrit van 27 kilometer op het programma in de hoofdstad. De derde etappe start in Binche en finisht in het Franse Epernay. Vervolgens trekt de Tourkaravaan naar de Vogezen, het Centraal Massief, de Pyreneeën en tot slot de Alpen.

Tiesj Benoot: “De Grand Départ in Brussel is uiteraard een speciale gebeurtenis waar ik enorm naar uitkijk. Twee jaar geleden toen de Tour in Düsseldorf startte, reden we al eens door België en dat was reeds bijzonder. Deze Tourstart zal ongetwijfeld veel volk op de been brengen in ons land en als Belgische renner in een Belgische ploeg is dat des te mooier.”

“Het is de eerste keer dat ik aanwezig was op de Tourvoorstelling. Het was indrukwekkend met 3700 aanwezigen hier in het Palais des Congrès. De viering van honderd jaar gele trui in aanwezigheid van vijfvoudige Tourwinnaars Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain gaf extra pigment aan de voorstelling.”

“Het aanbod heuvelachtige etappes voor de eerste rustdag bevalt mij. De eerste week is overigens beter uitgebalanceerd dan vorig jaar. Dat is leuk voor ons renners, maar ook voor de kijkers. Er zijn sprints, heuvelachtige etappes, een bergrit en een ploegentijdrit die eerste week. Voor renners als mij liggen er zeker kansen in die openingsweek, onder meer in de ritten naar Epernay en Colmar. Daarna bouwt de Tour op naar een spannend slotstuk in de Alpen. In die zware etappes zal het van de ploegen van de klassementsrenners afhangen of vluchters kans maken op een ritzege.”

Marc Sergeant, sportief manager Lotto Soudal: “Het is duidelijk dat de Tourorganisatie ernaar streeft om de beslissing in het klassement zo dicht mogelijk bij Parijs te laten vallen. Ze willen de tijdsverschillen tussen de klassementsrenners zo lang mogelijk klein houden. Er zijn ook weinig tijdritkilometers. Voor ons is dat echter van ondergeschikt belang. Wij gaan met een sprinter naar de Tour.”

“Er zijn wellicht maar twee sprints in de eerste week, waarin we met Caleb Ewan een gooi naar de zege kunnen doen. De sprintkansen liggen volgend jaar meer verspreid over de Tour. Vrij vroeg in de Tour zijn er al kansen voor renners als Tiesj Benoot, Thomas De Gendt en Tim Wellens mocht die opnieuw de Tour rijden. Ongeveer de helft van de voorbije jaargangen was de openingsrit een etappe in lijn, volgend jaar is dat ook het geval. We hebben uiteraard de ambitie die te winnen. Het zou fantastisch zijn om dat te beleven in Brussel. Maar we zullen niet het enige team zijn met die ambitie.”

Partners

X