WorldTour

Titelverdediger Benoot blikt vooruit op Strade Bianche

07/03/2019

Op zaterdag 9 maart wordt de Strade Bianche gereden rondom de Toscaanse stad Siena. De koers over de witte grindpaden is slechts aan zijn dertiende editie toe, maar wordt nu al een ‘klassieker’ genoemd. Sinds 2017 staat deze ook genoteerd als WorldTour-wedstrijd. Vorig jaar won Lotto Soudal-renner Tiesj Benoot de Strade Bianche op heroïsche wijze. Samen met sportdirecteur Bart Leysen blikt hij vooruit op zijn kansen dit jaar.

Tiesj Benoot: “De Strade Bianche is een van de wedstrijden die mij het best ligt. Vorig jaar won ik, maar ook de voorgaande jaren reed ik er goed, dus ik kijk er echt naar uit. Het zal speciaal voelen om voor de eerste keer met het rugnummer één te mogen starten in een koers van dat kaliber. De aankomst op Piazza del Campo in Siena behoort voor mij ook tot de mooiste die er bestaan, misschien samen met de Champs-Élysées. Het is dus wel een bijzondere plaats voor mij.”

“Het zal zeer moeilijk worden om mijn prestatie van vorig jaar te herhalen, maar met de benen die ik in de Omloop had, kan ik zeker opnieuw meedoen voor de overwinning. Ik hoop zaterdag hetzelfde gevoel te hebben, maar de conditie zit alvast goed. De valpartij was natuurlijk niet ideaal. Mijn knie is genaaid en we zullen dag per dag moeten zien hoe het geneest.”

“Er zijn veel zware grindwegen, maar de grote schifting wordt meestal gevoerd op de twee lange stroken net voor de bevoorrading. Ook de omgeving van Monte Sante Marie is zeer technisch, met enkele steile stukken bergop en bergaf. Het is echt een slopende wedstrijd, die door velen onderschat wordt. Procentueel gezien ligt er zelfs meer gravel in de Strade Bianche dan kasseien in Parijs-Roubaix. Bovendien zijn er ongeveer 3000 hoogtemeters te overwinnen. Vorig jaar had ook het koude weer een invloed. Nu zijn de voorspellingen beter, maar het parcours is sowieso al zwaar genoeg om het verschil te maken dus daar pin ik mij niet op vast.”

Bart Leysen, sportdirecteur Lotto Soudal: “Er heerst een goed gevoel binnen de ploeg na het Vlaamse openingsweekend. De renners hebben twee alerte koersen gereden en met de podiumplaats van Tim Wellens in de Omloop Het Nieuwsblad zijn we erg tevreden. De jammerlijke val van Tiesj Benoot zou geen gevolgen mogen hebben voor de Strade Bianche. Het is afwachten hoe hij zicht voelt op de fiets, maar hij is zeker fit genoeg. We hebben met Tim ook nog een tweede kandidaat om daar te winnen. Voor mij zijn zij evenwaardig, dus ik schuif geen van beiden naar voor als echte kopman. Ik ben heel blij om naar een klassieker zoals de Strade Bianche te mogen trekken met twee ijzers in het vuur.”

“Uiteraard is solo naar de finish rijden het beste scenario voor ons. Ik durf echter ook de slotklim in Siena af te wachten. Tiesj en Tim kunnen zeker die helling aan in een select groepje. Na zo’n wedstrijd weet je nooit volledig hoe sterk de andere renners nog zijn. De invloed van slecht weer op deze wedstrijd is ook enorm, omdat de kans op tegenslag dan groter is en dat bleek al dikwijls fataal te zijn. De omstandigheden zullen dit jaar wel beter zijn dan tijdens de vorige editie, wat een significant verschil is voor het koersverloop. Ik verwacht dat daardoor een vrij grote groep zal overblijven na de laatste lange grindstrook. Daarna zal het een kat-en-muisspel worden richting Siena. Het zal vooral belangrijk zijn om op dat moment niet in de verdediging terecht te komen.”

Line-up Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Carl Fredrik Hagen, Jens Keukeleire, Tomasz Marczyński, Lawrence Naesen, Tosh Van der Sande en Tim Wellens.

Sportdirecteurs: Bart Leysen en Mario Aerts.

Het zal speciaal voelen om voor de eerste keer met het rugnummer één te mogen starten in een koers van dat kaliber.

Partners

X