WorldTour

Tourvooruitblik deel 2

05/07/2018

Gisteren blikten André Greipel en de leden van zijn sprinttrein al even vooruit naar de Tour de France die over twee dagen van start gaat. Vandaag zijn de vrijbuiters aan het woord: Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tomasz Marczyński en Jelle Vanendert.

Tiesj Benoot: “Dit wordt mijn tweede Tour en ik sta toch met een ander gevoel aan de start dan bij mijn debuut. In tegenstelling tot vorig jaar weet ik al meer waaraan ik me kan verwachten tijdens die drie weken. In die zin sta ik misschien iets meer ontspannen aan de start dan een jaar geleden het geval was.”

“Mijn voorbereiding op de Tour is goed verlopen. In de Dauphiné was ik nog niet op mijn beste niveau en ik hoop uiteraard dat dat wel het geval zal zijn in de Tour. Ik ga voluit voor etappezeges. Vorig jaar was ik twintigste in de eindstand, maar ik rijd niet voor een klassement. Ik schat een ritzege in de Tour hoger in dan pakweg een vijftiende plaats in het algemeen klassement. Voor de eerste rustdag springen er voor mij twee etappes uit: de zesde rit met aankomst op Mûr de Bretagne en de negende rit die finisht in Roubaix. En in de eerste week is het natuurlijk ook onze ambitie om te winnen in de sprint met André Greipel. Na de tweede rustdag, wanneer we de bergen in trekken, zal ik dag per dag bekijken wat mogelijk is.”

Momenteel is het nog geen doel om het bergklassement te winnen, maar dat kan het wel worden.

Thomas De Gendt: “Ik ben vorige maand enkele dagen op hoogtestage geweest naar Italië, in de buurt van de Stelvio, ter voorbereiding op de Tour. Een dag na mijn thuiskomst stond ik al aan de start van het BK tijdrijden en dat is beter gegaan dan verwacht, met de tweede plaats als resultaat. Tijdens de wegrit drie dagen later had ik eveneens een goed gevoel. Al merkte ik wel dat ik competitieritme mis. In de eerste Tourweek zal ik werken voor de ploeg, want er zijn veel sprintkansen voor André Greipel. Tijdens die etappes zal ik het nodige competitieritme kunnen opdoen om dan vanaf de tweede week in ontsnappingen mee te gaan.”

“We zijn met meerdere renners binnen de ploeg die op ritsucces zullen mikken door voor de vlucht te kiezen. En dat is een goede zaak, we kunnen elkaar bijstaan. Vorig jaar reed er een aantal keer een grote groep van een vijftigtal renners weg uit het peloton. Een keer zat ik in dat geval als enige Lotto Soudal-renner voorin en een andere keer met drie ploegmaats. Dat verschil was duidelijk merkbaar. Als je alleen in zo een groep zit, moet je bijvoorbeeld zelf reageren op alle aanvallen. Een ritzege behalen is de eerste betrachting, maar als ik deel uitmaak van een vlucht zal ik alleszins zoveel mogelijk bergpunten trachten te sprokkelen. Momenteel is het nog geen doel om het bergklassement te winnen, maar dat kan het wel worden. In de derde week zal ik bekijken hoe ik ervoor sta in het bergklassement. Als ik dan nog een kans heb om de trui te winnen of in de top drie van dat klassement te eindigen, zal ik strategischer zijn in het kiezen van etappes waarin ik voor de vlucht kies. Ik werd de voorbije jaren derde en tweede in het bergklassement, dus ik maak zeker kans op de trui maar alle puzzelstukjes moeten in elkaar vallen.”

 

Tomasz Marczyński: “Het is een fantastisch gevoel om mijn eerste Tour de France te kunnen rijden. Hier heb ik twintig jaar op gewacht, sinds ik ben gestart met wielrennen. Dit is een heel speciaal moment voor mij. Ik apprecieer het enorm dat de ploeg mij deze kans geeft en zo in me gelooft dat ze me laten starten in de grootste wedstrijd van het jaar. Ik zal proberen hen daarvoor tijdens de Tour te bedanken. Voor de Dauphiné ging ik al twee weken op hoogtestage en nadien heb ik nog eens een dikke twee weken op hoogte getraind. Die trainingen zijn goed verlopen en ik heb er alles aan gedaan om in de beste conditie aan de start te staan.”

“Zoals altijd zal ik mezelf in dienst stellen van de ploeg. Ik ben een compleet renner en kan mijn werk doen op verschillende types parcours. Zo zal ik in de finales van de sprintetappes de sprinttrein proberen samen te houden. In andere etappes kan ik dan weer Tiesj Benoot bijstaan, die zijn tweede Tour zal rijden. Als ik een kans zie, zal ik alles in de strijd gooien om een ritzege te behalen, zoals in de Vuelta vorig jaar waar ik twee ritten won. Als ik één Touretappe zou winnen, zou ik al overgelukkig zijn. Ik zal alleszins attractief koersen, zoals ik dat gewoon ben. Ik heb de etappes nog niet bekeken. Ik doe dat altijd pas wanneer ik het routeboek krijg, dan zal ik zien welke etappes me liggen. Hoe dan ook bekijk ik het dag per dag, afhankelijk van hoe ik me voel. Ik zal alleszins mijn best doen.”

Er zijn een aantal redenen waarom ik na zes jaar afwezigheid opnieuw in de Tour start.

Jelle Vanendert: “Er zijn een aantal redenen waarom ik na zes jaar afwezigheid opnieuw in de Tour start. In de eerste plaats omdat ik een goed voorjaar achter de rug heb. Bovendien is de sprinttrein de laatste jaren aangepast. Vroeger werd er vaak gekozen om zes à zeven renners voor die trein mee te nemen. Ondertussen is de positionering belangrijker geworden in de Toursprints. Ten slotte hebben de vrijbuiters de afgelopen jaren aan terrein gewonnen in onze Tourselectie.”

“Ik wil graag zelf een ritzege najagen. Als ik echter een ploegmaat aan een overwinning kan helpen zal ik dat ook doen. In alle etappes die niet vlak zijn, kan ik mijn kans wagen. Bepaalde aankomsten liggen mij natuurlijk het best.”

Partners