WorldTour

Tweede en derde plaats voor Lotto Soudal in afsluitende Giro-tijdrit

02/06/2019

 Lotto Soudal heeft vandaag een hoofdrol opgeëist in de afsluitende tijdrit van de Giro. Victor Campenaerts - Europees kampioen tegen de klok - en Thomas De Gendt finishten respectievelijk op de tweede en derde plaats. De dagzege in Verona ging naar de Amerikaan Chad Haga, hij werkte de tijdrit vier seconden sneller af dan Campenaerts. De Ecuadoriaan Richard Carapaz gaf de eindzege niet meer uit handen en wint zijn eerste Grote Ronde.

 Reeds vroeg in de namiddag werkte Victor Campenaerts het heuvelachtige parcours af in een tijd van 22 minuten en elf seconden. De Lotto Soudal-renner mocht op die manier plaatsnemen in de spreekwoordelijke hot seat, maar moest dat zitje vrijwel meteen afstaan aan de Amerikaan Haga, die de tijd van Campenaerts met vier seconden scherper stelde. Thomas De Gendt zette een knalprestatie neer en finishte in een tijd van 22’13”, wat de 32-jarige Belg een knappe derde plaats in de daguitslag opleverde.

 Victor Campenaerts: “Uiteraard ben ik teleurgesteld met de tweede plaats. We hebben er met de ploeg alles aan gedaan om een mooi resultaat neer te zetten. Performance manager Kevin De Weert maakte een uitgebreide studie van het parcours en dat heeft met een tweede en derde plaats zeker zijn vruchten afgeworpen. Het is een mooi collectief resultaat maar ik had toch liever gewonnen en daarnaast bijvoorbeeld een twintigste plaats. Het is vooral jammer omdat ik de tijdrit verlies in de afdaling, waar conditie niet van belang is maar wel lef en risico, uiteraard ook een aspect van het wielrennen. Als je bijvoorbeeld op een beklimming twintig seconden verliest, is het makkelijk om je meerdere te erkennen in die renner. Het is dus frustrerend maar Chad Haga reed maar zes seconden trager bij het ingaan van de afdaling en zette dus ook een serieuze prestatie neer. Tijdens de voorbije ritten merkte ik dat hij zich spaarde en focuste op de tijdrit.”

 “Ik heb het vooropgestelde plan tot in de perfectie uitgevoerd maar in de afdaling telt vooral het zo snel mogelijk door de bochten gaan. Uiteraard kreeg ik vanuit de ploegwagen de perfecte informatie mee maar durf is natuurlijk ook een belangrijke factor. De vele pistetrainingen in Mexico speelden vandaag zeker niet in mijn voordeel. Maar liever tweede in de afsluitende tijdrit van de Giro en het uurrecord dan winnen en geen uurrecord. Het is natuurlijk moeilijk om te focussen op meerdere doelen maar net zoals in San Marino was ik vandaag opnieuw dicht bij de overwinning. Afsluiten met twee tijdritzeges zou mooi geweest zijn maar de conditie is alvast veelbelovend richting de Ronde van België.”

In de slotetappe van de Ronde van Noorwegen werd er vandaag tussen Gran en Hønefoss gestreden om de eindoverwinning. Carl Fredrik Hagen maakte deel uit van de vroege vlucht maar werd gegrepen op de slotklim, waar eerst Bjorg Lambrecht en later ook Tim Wellens ten aanval trok. Wellens reed samen met Hirschi een kleine voorsprong bijeen maar uiteindelijk werd er gesprint om de zege. De Noor Halvorsen was de snelste, zijn landgenoot Kristoff schreef de Ronde van Noorwegen op zijn naam. Na een aanvallende zesdaagse van Lotto Soudal finishten Sander Armée en Carl Fredrik Hagen op een negende en tiende plaats in het algemene klassement.

Partners

X