WorldTour

Tweede plaats voor Campenaerts in tweede Giro-tijdrit

19/05/2019

Victor Campenaerts is vandaag tweede geëindigd in de ruim 34 kilometer lange heuvelachtige tijdrit tussen Riccione en San Marino. Ondanks een fietswissel in de slotfase zette Campenaerts al vroeg in de wedstrijd een knaltijd van 52’03” neer. Eén voor één beten de renners hun tanden stuk op de tijd van de Europese kampioen tegen de klok. Enkel de Sloveen Primoz Roglič - die samen met de andere klassementsrenners zijn tijdrit moest afwerken in kletsnatte omstandigheden - legde het parcours sneller af dan Campenaerts en boekte zijn tweede ritzege in de Giro. Thomas De Gendt finishte als achttiende, Valerio Conti behield zijn roze leiderstrui.

Victor Campenaerts: “Op voorhand zei ik dat deze tijdrit niet perfect op mijn lijf geschreven was en dat winst er niet inzat, maar als tijdrijder ben je aan je stand verplicht om de tijdrit optimaal voorbereid aan te vangen en voluit te gaan. Tijdens de tweede Giro-tijdrit vorig jaar vocht ik tegen mezelf maar vandaag voelde ik meteen dat ik over goede benen beschikte.”

“Het plan was om tot net voor de beklimming juist onder het omslagpunt te rijden en daarna over die drempel te gaan; een strategie gelijkaardig aan die van op het wereldkampioenschap in Innsbruck. Het is heel frustrerend wanneer je als tijdrijder moet afrekenen met pech in een opdracht tegen de klok. Uiteindelijk was het goed dat, zoals afgesproken, de mecanicien voor de wegfiets koos. Vooraf hadden we vastgelegd om in geval van pech op de beklimming, te opteren voor de wegfiets. Het op gang duwen ging niet vloeiend en door de adrenaline was ik na de finish wat gefrustreerd. Toen dacht ik dat er nog vijf à tien klassementsrenners mijn tijd zouden verbeteren, maar één voor één beten ze hun tanden stuk.”

“Ik had een dubbel gevoel. Mocht ik winnen, was de fietswissel meteen vergeten. Mocht ik het niet halen, zou het stevig vloeken worden. Jammer genoeg is het dat laatste geworden. Uiteindelijk verlies ik de tijdrit met elf seconden, dus zonder mechanisch defect zou dat vandaag een overwinning opgeleverd hebben. Maar dat is de harde wet van de topsport en daar moet ik vrede mee nemen. Ik wil niemand iets verwijten. De laatste tijdrit zou me nog beter moeten liggen. Ik hoop om zonder kleerscheuren en zonder veel energieverlies de bergen te overleven om zo in Verona te strijden voor de overwinning.”

In de Vierdaagse van Duinkerke werd er vandaag gesprint om de laatste ritzege. De Nederlander Mike Teunissen - die als leider de slotdag inging – zorgde voor een vijfde ritzege van Jumbo-Visma. Lotto Soudal-renner Enzo Wouters sprintte naar de zesde plaats. Jens Keukeleire vervolledigde de top tien en stelde zijn derde plaats in het eindklassement veilig.

Partners

X