WorldTour

Voorbeschouwing Challenge Mallorca

29/01/2019

Van donderdag 31 januari tot en met zondag 3 februari vinden op het Spaanse eiland Mallorca de eerste Europese wedstrijden van het seizoen plaats. De Challenge Mallorca bestaat uit vier individuele wedstrijden, de zogenaamde Trofeo’s. Sportdirecteur Herman Frison licht het parcours toe en bespreekt de ambities van Lotto Soudal.

Herman Frison: “In tegenstelling tot vorig jaar zijn er nu geen twee maar drie Trofeo’s weggelegd voor de punchers of klimmers. Met renners als Armée, Lambrecht, Monfort, Vanhoucke en Wellens hebben we jongens in de selectie die aardig bergop kunnen fietsen. Daarnaast zijn ook Iversen, Frison, De Buyst, Naesen, van Goethem en Wouters van de partij. Met die elf namen kunnen we gemakkelijk afwisselen naargelang het parcours van de wedstrijden.”

“Voor de meeste renners wordt het hun eerste wedstrijd van het seizoen. Het gaat er dan ook altijd nerveus aan toe omdat iedereen wat in het duister tast over zijn conditiepeil. De wedstrijden op Mallorca zijn een ideale manier om de eerste koerskilometers af te leggen. Het mag dan wel een van de eerste wedstrijden van het seizoen zijn, het doel is om Mallorca te verlaten met minstens één overwinning. Tim Wellens heeft al enkele Trofeo’s op zijn palmares dus hij wordt zeker en vast het speerpunt van de ploeg. Tim is een renner die doorgaans al vroeg op het seizoen de goede conditie te pakken heeft.”

“De eerste Trofeo heeft voor de renners al meteen een aankomst bergop in petto. De beklimming van San Salvador (5 km à 6.2%) is zeker niet te onderschatten. De aanloop naar die slotklim is niet echt selectief dus wordt het belangrijk om Wellens goed af te zetten aan de voet. Tijdens de tweede Trofeo wordt het pas echt klimmen geblazen. Op een 35-tal kilometer van de meet bedwingen de renners de lastige en relatief lange Puig Major. Daar wordt zeker niet gesprint om de zege, al kan er misschien een compact groepje strijden voor de overwinning. De hellingen vooraf zullen al voor wat selectie zorgen. De derde wedstrijd (Trofeo de Tramuntana) finisht in Deia, waar Wellens al twee keer wist te winnen. Dat is volgens mij de lastigste opdracht van de vierdaagse op Mallorca.”

“De laatste Trofeo wordt meer dan waarschijnlijk voer voor de sprinters. Maar op een 35-tal kilometer van de meet krijgen de renners nog een helling van derde categorie voor de wielen geschoven. Daarna volgen nog enkele vlakke lokale rondes in Palma waar geloste sprinters de kans krijgen om opnieuw aan te sluiten. Jasper De Buyst zou oorspronkelijk niet deelnemen aan de Challenge maar hij traint op Mallorca dus namen we hem voor de laatste Trofeo op in de selectie. Hij wordt onze troefkaart als het op een sprint uitdraait.”

DS Frison: Tim Wellens heeft al enkele Trofeo’s op zijn palmares dus hij wordt zeker en vast het speerpunt van de ploeg.

Rittenschema​​​​​​​

Donderdag 31 januari  - Trofeo Ses Salines, Campos, Porreres, Felanitx (176,9 km)

Vrijdag 1 februari -  Trofeo Andratx Lloseta (172,4 km)

Zaterdag 2 februari - Trofeo Serra de Tramuntana (Soller – Deia) (143,9 km)

Zondag 3 februari - Trofeo Palma (159,6 km)

Line-up Lotto Soudal (Onder voorbehoud van wijzigingen)

Trofeo Ses Salines, Campos, Porreres, Felanitx:

Sander Armée, Frederik Frison, Rasmus Byriel Iversen, Maxime Monfort, Brian van Goethem, Tim Wellens en Enzo Wouters.

Trofeo Andratx - Lloseta

Sander Armée, Frederik Frison, Bjorg Lambrecht, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Harm Vanhoucke en Tim Wellens.

Trofeo de Tramuntana

Sander Armée, Bjorg Lambrecht, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Brian van Goethem, Harm Vanhoucke en Tim Wellens.

Trofeo Palma

Jasper De Buyst, Frederik Frison, Rasmus Byriel Iversen, Bjorg Lambrecht, Lawrence Naesen, Brian van Goethem en Enzo Wouters.

Sportdirecteur: Herman Frison.

Partners

X