WorldTour

Voorbeschouwing Critérium du Dauphiné

07/06/2019

Van zondag 9 juni tot en met zondag 16 juni neemt Lotto Soudal deel aan het Critérium du Dauphiné. De Franse WorldTour-rittenwedstrijd, verspreid over acht etappes, wordt gezien als dé voorbereiding op de Ronde van Frankrijk die een kleine maand later op 6 juli van start zal gaan. Met drie etappes op heuvelachtig terrein, twee vlakke ritten, een individuele tijdrit en twee aankomsten bergop krijgt het peloton een aardige opdracht als voorproefje op de Tour de France.

Deze 71ste editie zal vertrekken in Aurillac om dan een week later te eindigen in  het Zwitserse Champéry. Het Critérium du Dauphiné start meteen met twee stevige heuvelritten. De derde rit naar Riom is dan weer een kans voor sprinters of vroege vluchters om toe te slaan. Op woensdag 12 juni staat er een individuele tijdrit van 26,1 kilometer op het programma. Daarna krijgen de renners op dag vijf en zes nog een vlakke rit en een heuvelachtige rit voorgeschoteld alvorens het gebergte in te trekken. De laatste twee etappes worden doorslaggevend voor het algemeen klassement. In de voorlaatste etappe zal het peloton aankomen op de ‘Montée de Pipay’, een col van negentien kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De laatste etappe naar Champéry telt slechts 113,5 kilometer, maar belooft juist daarom een explosieve race te worden.

Vorig jaar was de Brit Geraint Thomas iedereen te snel af en veroverde zo het eindklassement. Lotto Soudal behaalde enkele mooie resultaten met op kop een collectieve prestatie, namelijk een derde plaats in de ploegentijdrit. Sportdirecteur Herman Frison spreekt over de plannen en ambities voor dit jaar.

Herman Frison: “De Dauphiné schotelt de renners elk jaar een zeer lastig parcours voor. Het is een koers waar bijna alle klassementsrenners van de Tour naartoe komen. Volgens mij is er maar één etappe waar er kan gesprint worden met een grote groep. De rest zijn in mijn ogen allemaal bergetappes. Vandaar dat er weinig echte sprinters aan de start van deze editie zullen verschijnen.”

“De Ronde van Frankrijk is en blijft onze prioriteit. Mannen als Carl Fredrik Hagen en Bjorg Lambrecht zullen een vrije rol toegediend krijgen in het Critérium du Dauphiné, we willen ze vooral geen druk opleggen. Offensief koersen is wat we zullen doen en dan zien we wel van dag tot dag. Een ritzege in de wacht proberen te slepen, moet onze ambitie zijn. Voor het algemeen klassement zien we wel waar Carl Fredrik en Bjorg uitkomen.”

“Moest het op een sprint aankomen in een compacte groep, hebben we nog altijd Jens Keukeleire achter de hand. De meeste ritten zijn vrij kort, maar er is er bijvoorbeeld ook een bij van 220 kilometer. Er is niets vlak in die rit en net dat laat ons toe om aanvallend te koersen. Denk maar aan een Sander Armée of een Bjorg Lambrecht die daar kunnen meeglippen in de vlucht.”

Selectie Lotto Soudal:  Sander Armée, Carl Fredrik Hagen, Jens Keukeleire, Bjorg Lambrecht, Tomasz Marczyński, Rémy Mertz en Harm Vanhoucke.

Sportdirecteurs:​​​​​​​ Herman Frison en Frederik Willems.

Rittenschema

Rit 1 Zondag 9 juni: Aurillac – Jussac (142 km)

Rit 2 Maandag 10 juni: Mauriac – Craponne-sur-Arzon (180 km)

Rit 3 Dinsdag 11 juni: Le Puy-en-Velay – Riom (177 km)

Rit 4 Woensdag 12 juni: Roanne – Roanne (ITT26,1 km)

Rit 5 Donderdag 13 juni: Boën-sur-Lignon – Voiron (201 km)

Rit 6 Vrijdag 14 juni: Saint-Vulbas – Saint-Michel-de-Maurienne (229 km)

Rit 7 Zaterdag 15 juni: Saint-Genix-les-Villages – Les Sept Laux-Pipay (133,5 km)

Rit 8 Zondag 16 juni: Cluses – Champéry (113,5 km)

Partners

X