WorldTour

Voorbeschouwing Ster van Bessèges

05/02/2019

Na een jaartje afwezigheid staat Lotto Soudal opnieuw aan de start van de Ster van Bessèges (7-10 februari). Op het programma van deze Franse Europe Tour-rittenwedstrijd staan drie ritten in lijn en een afsluitende tijdrit. Bart Leysen, sportdirecteur bij Lotto Soudal, geeft duiding bij het parcours en de rolverdeling binnen de ploeg.

Bart Leysen: “In theorie kan elke rit in lijn uitdraaien op een sprint, maar veel zal afhangen van de weersomstandigheden en windrichting. Tijdens de eerste etappe verwacht ik niet heel veel spektakel, maar we moeten natuurlijk aandachtig blijven voor eventuele waaiervorming. Ik schat de kansen op een massasprint in Beaucaire dan ook hoog in. Enzo Wouters is de snelste Lotto Soudal-renner aan het vertrek, dus trekken we zijn kaart als het tot een sprint komt. We gaan Enzo in een zo goed mogelijke positie proberen te brengen richting eindsprint, maar dat betekent echter niet dat wij de koers zullen dragen.”

“De tweede dag wordt al wat lastiger, niet zozeer wat betreft het aantal hoogtemeters maar eerder door de open vlaktes waar de wind vrij spel heeft. De kans op waaiers is reëel in de tweede rit maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. De windrichting is eigenlijk iets wat je pas de dag zelf kan evalueren, het is moeilijk om daar op voorhand uitspraken over te doen. Als er echter waaiers worden gevormd, kan het zijn dat al heel wat renners uitgeschakeld zijn voor het algemeen klassement. Tijdens de laatste rit in lijn staat er traditioneel een lokale lus in en rond Bessèges gepland. Dat parcours wordt als sinds jaar en dag gebruikt, dus de meeste renners kennen het rondje.”

“De Ster van Bessèges wordt de laatste jaren meestal beslist tijdens de afsluitende tijdrit. In het slot van die tien kilometer lange individuele opdracht tegen de klok bedwingen de renners een korte, maar pittige helling. Daar zijn tijdrijders met goede klimcapaciteiten zeker en vast in het voordeel.”  

“Het is duidelijk dat Tim Wellens onze kopman is. In eerste instantie komt het er op aan om hem te beschermen, maar misschien - afhankelijk van de koers-en weersomstandigheden - kunnen we ook zelf iets ondernemen. In een ideaal scenario kan Tim met wat voorsprong beginnen aan de tijdrit. Maar ik ga er van uit dat er op zondagmorgen nog heel wat renners dicht bij elkaar zullen staan in het klassement. De Franse teams zijn steeds op de afspraak tijdens hun wedstrijd op eigen bodem dus moeten we voornamelijk die ploegen in de gaten houden.”

“Tim is altijd vroeg op het seizoen in goede doen en dat weet de concurrentie natuurlijk ook. Een podiumplaats in het eindklassement is de doelstelling, maar een beter resultaat is ook mooi meegenomen. Zoals altijd proberen we het maximale eruit te halen en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Rittenschema​​​​​​​

Rit 1 Donderdag 7 februari: Bellegarde - Beaucaire (145 km)

Rit 2 Vrijdag 8 februari: Saint-Geniés-de-Malgoires - La Calmette (154 km)

Rit 3 Zaterdag 9 februari: Bessèges - Bessèges (158 km)

Rit 4 Zondag 10 februari: Alès - Alès (ITT - 10,7 km)

Selectie Lotto Soudal: Sander Armée, Rémy Mertz, Maxime Monfort, Lawrence Naesen, Brian van Goethem, Tim Wellens en Enzo Wouters.

Sportdirecteurs: Bart Leysen en Kevin De Weert.

Partners

X