WorldTour

Voorbeschouwing Vuelta a San Juan

24/01/2019

Na Australië verwelkomt nu ook het Zuid-Amerikaanse continent heel wat WorldTour-renners voor de start van hun seizoen. De 37ste editie van de Vuelta a San Juan (America Tour, 2.1) wordt betwist van zondag 27 januari tot en met zondag 3 februari. De Argentijnse rittenkoers biedt met enkele sprintersetappes, twee aankomsten bergop en een vlakke tijdrit voor ieder wat wils. Jelle Wallays - ritwinnaar in Argentinië vorig jaar - en Tiesj Benoot blikken vooruit. Sportdirecteur Frederik Willems wikt en weegt de kansen op nieuw ritsucces.

Jelle Wallays: “Ik heb me tijdens een stage van twee weken in Calpe voorbereid op de start van het nieuwe seizoen. Samen met Jens Keukeleire legde ik er heel wat trainingskilometers af. Ik kijk er dan ook naar uit om te koersen! Natuurlijk hoop ik om opnieuw een ritzege te bemachtigen. Vorig jaar vertrok ik zonder al te veel verwachtingen naar Argentinië. Toen kon ik, door een val in de Vuelta, gedurende 10 weken niet veel doen. Nu staat de conditie op punt maar is - in tegenstelling tot vorig jaar - het deelnemersveld een pak sterker.”

“De meest logische kans op een ritzege maak ik door mee te gaan in een ontsnapping, maar ik kan ook snel zijn in een uitgedund groepje. Mijn belangrijkste doel in Argentinië is vooral het goede gevoel terugvinden. Vorig jaar hebben we ook zonder al te veel druk de wedstrijd aangevat en dat is dit jaar opnieuw de bedoeling. Met de warmte moet je ook altijd rekening houden in Argentinië. Vorig jaar was het zowel tijdens San Juan als de Vuelta heel warm. Toen pakte ik telkens een ritzege. Ik presteer dus blijkbaar uitstekend in extreem warme omstandigheden.”  

Tiesj Benoot: “De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd wat aftasten. Maar ik heb goed getraind en werd niet ziek dus vertrek ik zeker met een goed gevoel naar Argentinië. Mijn seizoensdoelen beginnen pas vanaf de Omloop Het Nieuwsblad maar de Ronde van San Juan ligt ideaal in de opbouw naar die periode. Ik werkte voornamelijk duurtrainingen af en dus weinig intensieve sessies die nodig zijn om die topvorm te bereiken. Het wordt dus afwachten hoe de benen reageren, maar ik heb er zeker een goed oog in.”

“Als ik een goed resultaat kan rijden, zal ik dat - net zoals vorig jaar trouwens - zeker niet laten liggen. Ik tel twee cruciale ritten. Er is de aankomst op de dam, waar ik vorig jaar als derde finishte, en een lastige aankomst bergop. In die twee ritten kan ik misschien iets forceren. Een goed klassement volgt dan logischerwijze wel uit een goede rituitslag. De weersomstandigheden zullen een belangrijke rol spelen. In Argentinië kan het erg warm zijn en het kan er ook ferm waaien, dus dat wordt opletten geblazen.”

Frederik Willems, sportdirecteur Lotto Soudal: “We staan in Argentinië met hoofdzakelijk onze klassieke kern aan de start. Je zou dus kunnen verwachten dat deze rittenkoers puur voorbereiding is naar het voorjaar toe. Die stelling klopt echter niet. Vorig jaar won Jelle Wallays een rit dus wordt het ook dit jaar de bedoeling om zo goed mogelijk te presteren. We hebben - in tegenstelling tot onze ploeg in Australië - geen topsprinter in onze rangen. Zeker tegen mannen als Sagan en Gaviria wordt dat moeilijk. Voor ons komt het er dus op aan om aanvallend te koersen en iemand mee te sturen in ontsnappingen waarin de sterkere teams vertegenwoordigd zijn. Dan is het aan de sprintersploegen om de wedstrijd te controleren. Wij hoeven geen initiatief te nemen en kunnen bijvoorbeeld in een technische finale als groep iets proberen of jongens als Nikolas Maes of Jens Keukeleire in een goede positie brengen. We maken er dan ook een doel van om iedere dag te strijden voor het best mogelijke resultaat.”

“Het rittenschema is vrij gelijkaardig aan dat van vorig jaar, maar toch zie ik enkele belangrijke wijzigingen. Op de derde koersdag is er bijvoorbeeld een individuele, bochtenloze tijdrit van twaalf kilometer. Daar wordt al snel duidelijk welke renners de goede conditie te pakken hebben. Vanaf dat moment kan de tactiek worden vastgelegd voor het vervolg van de Ronde van San Juan.”

“Voor Stan Dewulf wordt het zijn profdebuut. Omdat we met de klassieke kern naar Argentinië afreizen, kozen we ervoor om ook Stan op te nemen in de selectie. Aangezien hij vorig jaar de belofteversie van Parijs-Roubaix won, zal Stan op termijn in het Vlaamse werk worden uitgespeeld. Hij is er in de eerste plaats bij om te leren maar als er zich in de wedstrijd kansen aandienen, krijgt Stan uiteraard alle vrijheid.”

Rittenschema​​​​​​​

Rit 1 Zondag 27 januari: San Juan - Pocito (159,1 km)

Rit 2 Maandag 28 januari: Chimbas - Peri Lago Punta Negra (160,2 km)

Rit 3 Dinsdag 29 januari: Pocito - Pocito (ITT) (12 km)

Rit 4 Woensdag 30 januari: San José Jachal - Villa San Agustín (185,8 km)

Rustdag Donderdag 31 januari

Rit 5 Vrijdag 1 februari: San Martín - Alto Colorado (169,5 km)

Rit 6 Zaterdag 2 februari: Autódromo El Villicum - Autódromo El Villicum (153,5 km)

Rit 7 Zondag 3 februari: San Juan - San Juan (Circuito Circunvalación) (141,3 km)

Line-up Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Stan Dewulf, Jens Keukeleire, Nikolas Maes, Jelle Vanendert en Jelle Wallays.

Sportdirecteur: Frederik Willems.

Partners

X